Rodizit-londonit din Antsongombato / Madagascar (II).

Rodizit-londonit din Antsongombato / Madagascar (II).

Deşi rodizitul a fost cunoscut ca specie de minerale de peste 170 ani (Rose, 1834) nu a fost descris în Madagascar decât mult mai târziu (Duparc et al., 1910). Astăzi, Madagascarul este singura sursă cunoscută de rodizit şi londonit de calitate gemă. Lacroix (1922) semnalează cristale de rodizit galben sau verde dschis, cu lăţimea până la 2 mm, provenind din valea Sahatany (cca. 35 km est de Antsongombato). Mineritul pegmatitelor Manjaka din valea Sahatany în anii 1920 se crede că a produs câteva rodizite galbene, mici, din care au fost faţetate geme de până la 1/2 carat. Conform dealerilor de geme locali, în anii 1960 mici cantităţi de rodizit până la 2 carate au fost faţetate din pietre brute, incolore până la galben, obţinute din Antsongombato.

Pegmatitele Antsongombato au fost cunoscute încă de la începutul sec. XX. Duparc et al.  (1910) au făcut prima descriere a localităţii, unul dintre cele 12 locuri de extragere a turmalinelor lucrate de coloniştii francezi.

Behier (1960) menţionează rodizitul din Antsongombato, precum şi cel din alte două localităţi, Ambalalehifotsy (centrul Madagascarului) şi Anjahamiary (sudul Madagascarului). În 1964-65 un colonist francez a organizat extragerea specimenelor de rodizit la Antsongombato. Au fost recuperate câteva exemplare bune, printre care un rodizit-londonit deosebit de mare (cca. 7 cm în secţiune), galben-deschis, aflat în prezent în Paris. Conform dealerilor locali, Antsongombato a fost exploatat pentru turmaline o perioadă scurtă în 1978, până când mina a fost abandonată datorită inundaţiilor.

Începând din 1995, în cursul studierii în teren a pegmatitelor din centrul Madagascarului, unul dintre autori (FP) a vizitat locaţiile menţionate în literatură (ex., Lacroix, 1910, 1922; Boulanger, 1958; Behier, 1960; Lefevre şi Thomas, 1998), şi a ajutat la descoperirea câtorva noi iviri (Pezzotta et al., 1998; Falster et al., 1999; Pezzotta, 2001). Antsongombato a fost recunoscut ca având cel mai bun potenţial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s