O istorie a diamantelor braziliene (I).

O istorie a diamantelor braziliene (I).

Diamantele braziliene ajung pe piaţă într-un moment în care producţia minelor indiene se afla intr-un puternic declin, neputând satisface cererea Occidentului; istoria lor este cea a lăcomiei europenilor în coloniile lor. Prima descoperire nu este databilă cu precizie, având loc cândva între anii 1726-1729, în împrejurimile satului Tijuco, actualul oraş Diamantina .

Magnificul oraş de pe vremuri pare că doarme azi, de-a lungul râului Jequintinonhas, ce scaldă statul Minas Gerais, la 150 km est de Belo Horizonte. Terenurile de aici erau cunoscute pentru rezervele de aur, şi miile de garimpeiros ( căutători de aur ) extrem de săraci, care încercau să facă avere în imensul teritoriu brazilian. Unul dintre aceştia a văzut ceva lucind pe fundul vasului de spălat nisip aurifer ; conform tradiţiei, meritul de a fi recunoscut primul diamant îi revine unui misionar, care în tinereţe convertea oamenii din Golconda , India.

O ordonanţă din 1729 anula toate concesiunile aurifere din această zonă „deoarece în diverse râuri şi cursuri de apă din provincia Serro Frio s-au găsit pietricele albe, despre care se spune că ar fi diamante …” Se poate stabili astfel 1729 drept anul în care Brazilia a intrat printre producătorii de diamante , limitaţi până atunci doar la India şi Borneo.

Însemnarea a făcut multă vâlvă la Lisabona, unde un cronicar portughez nota: „Descoperirea a fost urmată imediat în Lisabona şi în tot regatul de petreceri fastuoase, cu un mare număr de Te Deum-uri şi procesiuni ale poporului. Guvernul a trimis la Roma primele pietre. În capitala lumii catolice au fost înălţate mulţumiri solemne către Atotputernicul. Sfântul Părinte şi cardinalii se felicitau cu regele Portugaliei. Toţi monarhii Europei se complimentau, iar printre oamenii de rând era principalul subiect de conversaţie…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s