FRANK CALVERT, adevăratul descoperitor al oraşului Troia.

FRANK CALVERT, adevăratul descoperitor al oraşului Troia.

În mod tradiţional, se consideră că Troia a fost descoperită de Heinrich Schliemann; în realitate, meritul îi aparţine lui Frank Calvert, un britanic născut în Malta şi-în anumite perioade-consul al Americii în Dardanele.

În 1859, Calvert, un arheolog amator care era proprietarul unei mari părţi din terenul din jurul sitului, a publicat un raport despre săpăturile sale la Hanay Tepe, lângă Troia. Apoi s-a mutat la Pinarbaşî, crezând că acesta este locul anticului oraş. În 1863 şi-a format convingerea că sub dealul Hisarlîk de pe proprietatea sa, identificat în 1812 cu locul oraşului roman Ilium Novum, se află Troia. Săpăturile pe care le-a efectuat au adus la lumină artefacte din diverse perioade.

Calvert a solicitat ajutor financiar din partea British Museum, dar a fost refuzat; a continuat săpăturile la scară redusă, datorită dificultăţilor cu care se confrunta.

În 1868 Calvert a fost vizitat de Heinrich Schliemann, care căuta fără succes Troia la Pinarbaşî. Convins că artefactele descoperite de Calvert sunt din Troia, Schliemann a început să sape la Hisarlîk, pe pământul lui Calvert.

De dragul ştiinţei, şi a fondurilor care i-au fost oferite, pentru a face explorări în alte părţi, Calvert a acceptat ca meritul descoperirii oraşului Troia să-i revină lui Schliemann.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s