Ali, paşă de Yanina, diamantele Pigot, Kaşikci, ş.a.

Ali, paşă de Yanina, diamantele Pigot, Kaşikci, ş.a.

Al. Dumas îl include în intriga romanului „Contele de Monte Cristo”; în blog, apare tangenţial, asociat cu două diamante celebre, Pigot (care i-a aparţinut cu certitudine), şi Kaşikci / „Lingurarul” (despre care se presupune că s-ar fi aflat în posesia sa).

diamantul – Kaşikci , Spoonmaker’s sau Lingurarul

Individul este destul de interesant pentru a merita câteva cuvinte în plus.

Ali, paşă de Yanina / Ioannina, s-a născut în 1741 în satul Tepeleni din Albania, de unde alt nume al său, Tepelenli. În 1787 turcii l-au făcut paşă de Trikala, iar în 1788 ajunsese să stăpânească Ioannina. Viaţa sa a fost un catalog de tâlhării, crime, războaie şi destrăbălare.

Poveştile despre el sunt numeroase: se spune că avea un harem de 400 de femei, insuficiente de vreme ce s-a îndrăgostit de Kyra Frosyni, amanta fiului său mai mare. Cum aceasta i-a respins avansurile, 16 saci au ajuns pe fundul unui lac având drept conţinut pe ea şi alte 15 însoţitoare.

Fii lui Ali i-au călcat cu mândrie pe urme: unul a fost maniac sexual şi violator, celălalt avea drept hobby colecţionarea de literatură erotică.

Ambiţia de o viaţă a lui Ali a fost să-şi creeze un stat independent de otomani; în 1797 colabora cu Napoleon, iar în 1798 lua Preveza de la francezi. În 1817 făcea jocul britanicilor, care l-au recompensat cu Parga.

Sătul de alianţele lui Ali, în 1822 sultanul Mahmud II a trimis trupe pentru a-l executa. Bătrânul Ali (avea 82 ani) s-a refugiat la etajul I al casei de oaspeţi din mănăstirea Agios Panteleimon, fiind ucis cu gloanţe trase prin plafonul etajului inferior, de către soldaţii turci.

Apoi a fost decapitat, capul său plimbat prin tot Epirul, înainte de a fi îngropat la Constantinopol; restul corpului a fost îngropat în Ioannina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s