Tezaurul de la Suluc (jud. Tulcea).
Cf. op. cit.
„Tezaurul de la Suluc (jud. Tulcea), descoperit în anul 1911. Unele piese s-au pierdut după descoperire: vasul de argint în care s-au depozitat obiectele, o fibulă de tip roman tîrziu (similară aceleia de la Ostrov, jud. Constanţa), un lanţ cu închizător simplu, un pandantiv globular, un cap de statuetă, o mînă miniaturală, mai multe fragmente atipice.
Cele patru obiecte păstrate-trei brăţări şi un pandantiv circular-reprezintă produse locale ale artei romane tîrzii, unele constituind prototipuri pentru cele străvechi româneşti, din secolele V-VII. Datează de la sfîrşitul sec. III.
A-Brăţară din bară de aur cu secţiunea rotundă, şlefuită, cu capetele apropiate şi uşor îngroşate.
Diametru-7,70 / 6,00 cm.
Grosime maximă-1,10 cm.
Greutate-185,800 g.
B-Brăţară din bară cu secţiunea rotundă, înfăşurată pe toată lungimea cu o sîrmă subţire. Unul din capete este mai gros şi modelat în formă de buclă simplă, iar celălalt în formă de cîrlig.
Diametru-8,80 / 6,60 cm.
Grosime-0,80 cm.
Greutate-136,300 g.
C-Fragment de brăţară, deformat, din bară cu secţiunea rotundă, decorat pe toată lungimea cu crestături inelare puternice; capătul păstrat este modelat în formă conică.
Lungime-2,10 cm.
Greutate-9,670 g.
D-Pandantiv circular, din sîrmă crestată, închizând un ornament cruciat compus din patru C-uri întorşi spre exterior. Veriga de suspendare este sudată pe revers.
Înălţime-2,40 cm.
Diametru-2,10 cm.