Tezaurul de la Cucuteni-Băiceni (jud. Iaşi) / Cucuteni-Băiceni Treasure.

Tezaurul de la Cucuteni – Băiceni (jud. Iaşi) / Cucuteni-Băiceni Treasure.

Cf. op. cit.

„Tezaurul de la Cucuteni-Băiceni (jud. Iaşi), descoperit de mai mulţi ţărani într-o lutătie în anul 1959. Se compune din mai multe piese, exclusiv din aur, dintre care multe au fost deteriorate după descoperire. Prezentăm cele mai importante piese ale acesti depozit de excepţie.

Greutate totală-2063 g.

A-Coiful (păstrat parţial) de tip getic, lucrat din tablă modelată prin ciocănire şi ornamentat „au repousse”, cu bogate motive spiralice şi linii incizate, avînd pe un obrăzar o scenă de ritual (un personaj tronînd), iar pe celălalt motive zoomorfe, simboluri solare, motive geometrice, toate executate liber, fără ştanţă.

Înălţime-34,50 cm; diametru maxim-25,00 cm; diametru la bază-21,000 cm; greutate-cca. 500,000 g.

B-Aplicele animaliere, lucrate din cîte o placă pătrată traforată, modelată „au repousse”; capetele sînt dispuse „în svastică” (simbolul străvechi al soarelui) în jurul unui umbo central subliniat de un cerc în relief. Execuţia fină, îmbinarea armonioasă a inciziei cu motivele „au repousse” conferă acestor podoabe de harnaşament un mare dinamism. Toate cele patru aplice din acest tezaur sînt identice ca mărime şi structură, cu unele deosebiri neesenţiale de execuţie a ornamentului.

Lungime-9,40 (x 9,40) cm; greutate-cca. 100,000 g (fiecare).

C-Brăţară de paradă sub formă de spirală cilindrică, realizată dintr-un tub îngroşat spre extremităţi, terminată cu capete de bovideu din tablă modelată „au repousse”, ornamentate cu incizii, linii în relief, rozete florale şi filigran. Zonele îngroşate ale tubului brăţării sînt şi ele ornamentate cu virgule, registre de spirale ori linii în zigzag incizate.

Lungimea tubului brăţării-84,50 cm; diametru-cca. 7,00 cm; diametrul tubului-1,70 cm; lungimea capului de bovideu-7,00 cm; lăţimea capului de bovideu-3,10 cm; greutate totală-cca. 800,000 g.

A doua brăţară (al cărei tub spiralic a fost în cea mai mare parte distrus) se pare că era mai mare decît aceasta, dacă avem în vedere grosimea tubului şi mărimea capetelor de bovideu (10 x 4,50 cm).

D-Aplice circulare (trei exemplare), cu motive florale pe faţă, în „au repousse” sau filigran; una este ornamentată cu motivul „capul de bour”.

Diametru-între 4,70-8,50 cm.

E-Aplică (fruntar) în formă de vioară, dintr-o placă groasă de aur pe care este sudat un cap de cal realizat prin turnare. Pe un disc sînt reprezentate două animale fantastice înconjurate de un ornament compus din linii şi puncte incizate, iar pe celălalt motivul „coadă de păun” executat tot prin incizie.

Lungime-15,60 cm; diametru maxim-8,50 cm; diametru minim-6,30 cm.

F-Aplice triunghiulare (patru exemplare), din plăci groase pe suprafaţa cărora sînt aplicate şiruri orizontale de conuleţe din foaie subţire de aur, ornamentate „au repousse” cu caneluri fine longitudinale. La bază şi după primele două rînduri de conuleţe sînt aplicate fire torsadate imitînd şnurul.

Înălţime-3,00 cm; lăţime-5,20 cm; grosime, cu conuleţe-0,60 cm.

G-Aplice triunghiulare (patru exemplare), din plăci groase pe suprafaţa cărora sînt aplicate şiruri orizontale de conuleţe din foaie subţire de aur, ornamentate „au repousse”, cu caneluri fine longitudinale. La bază şi după primele două rînduri de conuleţe sînt aplicate fire torsadate imitînd şnurul.

Înălţime-3,00 cm.

Lăţime-5,20 cm.

Grosime (cu conuleţe)-0,60 cm.

G-Aplică dreptunghiulară dintr-o placă groasă de aur pe suprafaţa căreia este reprezentată o scenă de luptă între două animale fantastice. Deosebit de interesantă este aici îmbinarea tehnicii „au repousse” cu canelura şi incizia fină.

Lungime-13,60 cm.

Lăţime-10,00 cm.

H-Nasturi sferoidali (două exemplare) din foaie de aur, ornamentaţi pe faţă cu motive florale filigranate.

Înălţime-2,10 cm.

Diametru-3,20 cm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s