Bijuteriile indienilor Tairona.

Bijuteriile indienilor Tairona.

Articole de bijuterie pre-columbiene, realizate în regiunea Tairona din nordul Columbiei, de către triburile indiene care trăiau în oraşe din ţinuturile joase. După supunerea lor de către conchistadori, s-au mutat în văile înalte din Sierra Nevada. Triburile Kogi şi Ika cuprind singurii descendenţi ai indienilor anteriori conchistei, dar aceştia nu mai produc bijuterii.

Podoabele Tairona erau realizate din aur şi tumbaga (un aliaj de aur), de obicei turnate prin procedeul cerii pierdute, uneori ciocănite, incluzând pandante în forma: (I) unei creaturi mitologice, combinând caracteristici antropomorfe cu cele de vultur şi liliac; (II) figuri antropomorfe purtând replici detaliate, în miniatură, ale tuturor tipurilor de bijuterii locale; (III) o pasăre cu cioc mare.

Alte bijuterii sunt pandante în formă de ancoră, ornamente de urechi, nas, coliere (unele montate cu cornaline), mărgele.

În Venezuela, în estul regiunii Tairona, au fost descoperite două pandante, atribuite bijuteriilor Tairona, deoarece în Venezuela nu sunt cunoscute alte bijuterii din aur.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s