VERDURA-Viaţa şi opera unui maestru bijutier (I).

VERDURA -Viaţa şi opera unui maestru bijutier (I).

Aproape fiecare civilizaţie importantă şi-a lăsat amprenta asupra Siciliei, cea mai mare insulă din Mediterana, cu poziţia cea mai strategică. Colonizată de fenicieni, greci şi cartaginezi, a căzut sub dominaţia Romei în timpul războaielor punice. Palermo a fost cucerit de vandali şi ostrogoţi, înainte de a deveni o prosperă provincie bizantină; curând după invazia arabă din 831, Palermo rivaliza Cordoba şi Cairo, ca un centru major de comerţ şi învăţătură al Islamului.

Frederick II

Câteva secole mai târziu, după cucerirea normandă din 1072, era unul dintre marile oraşe ale creştinătăţii, depăşit doar de Constantinopol. Seniorii de Hauteville au fost urmaţi de suabieni; sub împăratul Frederick II (1194-1250), poet, învăţat, diplomat, a înflorit o cultură de curte extraordinară; contemporanii lui l-au numit „Stupor Mundi” („Minunea Lumii”).

Apoi au venit conducătorii angevini, care au fost înlăturaţi de aragonezi, urmând trei secole de dominaţie spaniolă. Bourbonii au înfiinţat Regatul celor Două Sicilii în 1734, ce a unit Sicilia cu Napoli până în 1866, anul în care Garibaldi şi trupele sale au debarcat pe insulă, anexând-o noului Regat al Italiei, condus de Vittorio Emmanuele II de Savoia.

Dincolo de greutăţile şi vărsarea de sânge care au acompaniat unificarea Italiei, în ultimul sfert al sec. XIX Palermo avea o reputaţie internaţională, ca cea mai luxoasă zonă urbană a insulei. Aproape în mod miraculos, splendoarea „vechiului regim” a fost păstrată intactă, mai curând ajutată decât umbrită de bogăţia recent dobândită a burgheziei.

În inima „lumii bune” se afla nobilimea de origine spaniolă, cu sângele împrospătat de aristocraţiile bourbonă şi savoiardă. Câteva familii străine selecte, Whitaker-ii, producători englezi de vin dulce Marsala, şi Gardner-ii din Boston, ale cărei averi proveneau din mineritul sulfului, fuseseră asimilate prin căsătorii. Dinastia Florio, fabulos de bogaţii armatori şi industriaşi, ocupau o categorie unică, dovedindu-se la fel de extravaganţi în chestiunile lor private, cât şi în afaceri.

###

(Notă: o parte din locurile ce vor fi descrise în acest nou serial, pentru început cele din jurul Mediteranei, le-am văzut personal; şi tot personal am avut ocazia să discut, în decursul timpului, cu descendenţii unor familii menţionate aici.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s