Vârsta diamantelor.

Vârsta diamantelor.

Oamenii de ştiinţă estimează vârsta Pământului la cca. 4,6 miliarde de ani. Cele mai vechi roci descoperite până în prezent (Canada, Northwest Territories) au cca. 3,6 miliarde de ani.

Vârsta unei roci este măsurată prin intermediul unui procedeu numit datare radiometrică. Mineralele din roci pot conţine elemente radioactive; în acest caz, pe măsură ce se descompun, aceste elemente eliberează particule atomice, se schimbă treptat într-o altă formă a aceluiaşi element, sau într-un element diferit.

Există cca. 65 elemente radioactive ce apar în mod natural; fiecare se descompune într-un ritm prestabilit, în final rezultând un anume produs. Oamenii de ştiinţă măsoară produsul final expunând roca gazdă într-o instalaţie care detectează radiaţiile. Câtă vreme o bucată de rocă conţine un element radioactiv, vârsta sa poate fi determinată.

Diamantele nu pot fi datate, deoarece elementele radioactive pe care le conţin se descompun prea repede pentru a fi măsurate. Din fericire, unele diamante conţin incluziuni cu elemente care pot fi datate. Cel mai tânăr diamant, descoperit în Zair (1995), are doar 628 milioane de ani. Cel mai vechi, pe de altă parte, 3,3 miliarde de ani.

Folosind datarea radiometrică a incluziunilor din diamante, oamenii de ştiinţă au determinat că diamantele sunt adesea mult mai vechi decât rocile gazdă. Diamantele formate acum 3,3 miliarde de ani au fost descoperite în depozite de kimberlit cu vârsta de doar 100 milioane de ani.

Acest fapt dovedeşte că diamantele se pot afla în adâncurile Pământului pentru o perioadă îndelungată, înainte de a fi transportate la suprafaţă, şi că kimberlitul şi lamproitul sunt doar mediile care transportă diamantele, nu şi sursele de formare.

A DIAMOND IS FOREVER-De Beers.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s