Agnus Dei / Mielul lui Dumnezeu (bijuterie).

Agnus Dei / Mielul lui Dumnezeu (bijuterie).

O bijuterie înfăţişând Mielul lui Dumnezeu, ca emblemă a lui Hristos. Mielul este reprezentat cu un nimb rotund în jurul capului, şi o cruce latină, cu un steag sau un baston purtând o cruce malteză. A fost utilizat pentru câteva tipuri de pandante şi talismane:

I-Un pandant cu figura mielului, emailată sau acoperită cu pietre preţioase;

II-Ca talisman, în forma unei casete circulare, adesea din argint aurit, purtând pe partea frontală o reprezentare Agnus Dei în niello sau repousse.

Astfel de casete aveau încorporat un rondel de ceară, imprimat cu imaginea Mielului, realizate din ceara unei lumânări pascale binecuvântată la Roma de către Papă, în primul an al pontificatului său, apoi ulterior la fiecare al VII-lea an. Aceste rondele erau împărţite, în sec. XIV-XV, credincioşilor din Europa.

Unele casete aveau capace transparente de corn, pe faţă şi spate. Un exemplar german din sec. XV poartă numele Papei Urban VI, 1378-1389; în British Museum se află o ştanţă din bronz, pentru imprimarea cerii, realizată în Italia, sec. XIV.

III-Un aşa-numit „pandant Agnus Dei”, purtat în sec. XVIII de ţăranii din Norvegia şi Suedia, are forma unei monede mari, atârnând de un colier, de care sunt suspendate alte monede mici (la rândul lor susţinând piese ornamentale).

Astfel de piese, dar fără reprezentarea Agnus Dei, se spune că ar deriva din talismanele timpurii ale pelerinilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s