Nefrit şi jadeit-o istorie paralelă (II).

Nefrit şi jadeit-o istorie paralelă (II).

Majoritatea jadeitului din Guatemala, care a ajuns în Europa sub formă de sculpturi sau bijuterii, a fost folosit ca materie primă pentru noi sculpturi, sau transformat în pulbere, pentru a fi întrebuinţat ca medicament. Nefiind familiarizaţi cu jadeitul, europeni n-au pus mare preţ pe această piatră preţioasă străină.

După căderea aztecilor, amerindieni cuceriţi au abandonat tradiţia utilizării jadeitului; dar, la începutul anilor 1900, când arheologii au dezgropat artefacte din jadeit, descoperirile au stârnit interesul nu doar în ceea ce priveşte vechile culturi din America Centrală, ci şi asupra jadeitului, ca mediu de exprimare.

Circa 200 ani după încetarea extragerii jadeitului din America Centrală, jadeitul dintr-o sursă estică a zguduit cultura chineză. În 1784 China a invadat Birmania (astăzi numită Myanmar), o zonă bogată în depozite de jadeit. Împăratul Qianlong (citeşte cien-lun), impresionat de acest aşa-numit „jad nou”, provenind din îndepărtatele mine, a ordonat ca tot materialul din zona cucerită să fie trimis la Beijing, pentru a fi prelucrat sub formă de bijuteriişi sculpturi rafinate.

Curtea chineză a fost uimită de culoarea splendidă a jadeitului birman, verdele intens al jadeitului de cea mai bună calitate depăşind cu mult şi cel mai bun nefrit verde. Astăzi, în onoarea împăratului Qianlong, un împătimit după această gemă, jadeitul verde de top este numit „imperial”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s