Safirele de la Ilakaka, Madagascar (I).

Safirele de la Ilakaka, Madagascar (I).

Unii au comparat recenta expansiune a mineritului safirelor albastre din sudul Madagascarului cu goana după aur din America sec. XIX.

De când a fost descoperit corindonul (1998) în apropiere de oraşul Ilakaka, hoarde de mineri, comercianţi şi antreprenori au împânzit regiunea, dornici să se îmbogăţească. Descoperirea safirelor a transformat complet mica aşezare, populaţia sa crescând de la 100 locuitori permanenţi la cca. 40.000. Pe vremuri un sat, cu o duzină de colibe de paie, Ilakaka are acum străzi mărginite de clădiri din lemn şi piatră, care găzduiesc restaurante, staţii de benzină, şi chiar discoteci.

Mii de potenţiali mineri-în mare parte locuitori din zonă-au început operaţiuni primitive de extracţie în partea sud-vestică a insulei, săpând, sortând şi vânzând ceea ce găsesc dealerilor. Thailandezii şi srilankanii s-au adunat în Madagascar, cu speranţa de a-şi mări averile; experienţa deja dobândită în cumpărarea, tratarea şi tăierea acestui tip de corindon brut îi face foarte potriviţi pentru o astfel de activitate.

Guvernul încearcă să reglementeze comerţul local cu safire, impunând licenţe şi restricţii la cumpărare. Cu toate acestea, o cantitate enormă de corindon brut circulă neînregistrat, de la mineri la dealeri, şi apoi spre piaţa internaţională.

Acelaşi guvern face eforturi de a se adapta creşterii numerarului şi bunurilor, care au propulsat Madagascarul într-o nouă categorie economică. Dar acest progres este limitat de administraţia slabă, infrastructura inadecvată, şi de statutul de a fi una dintre cele mai sărace ţări din Africa.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s