Nefrit şi jadeit-o istorie paralelă (I).

Nefrit şi jadeit-o istorie paralelă (I).

În munţii şi râurile din vestul Chinei, bolovanii de nefrit brut-mulţi suficient de mici pentru a încăpea în palma unui miner-ascund comori rare. Cu aproape 5.000 de ani în urmă, vechii chinezi au descoperit sub învelişul grosolan al acestora un material dur (notă: la şocuri), uşor de sculptat, şi adesea foarte frumos: silicatul de calciu, magneziu şi fier, pe care îl cunoaştem drept nefrit.

Acesta era suficient de dur pentru a fi utilizat în realizarea uneltelor şi armelor; de asemeni, pentru ornamente şi sculpturi cu modele complicate. O altă întrebuinţare care i-a fost dată, crearea unor instrumente muzicale de percuţie, numite kei, din tablete subţiri de nefrit, fiecare emiţând o notă muzicală diferită.

Nefritul a devenit parte a vieţii cotidiene chineze, proprietăţile pietrei fiind comparate adesea de filozofi cu virtuţile umane; un simbol a tot ceea ce era preţuit în cultura ţării.

În cealaltă parte a lumii, civilizaţiile antice din America Centrală au utilizat un alt tip de jad: un silicat de sodiu şi aluminiu, cunoscut astăzi drept jadeit. Geologii cred că jadeitul cristalizează din fluide ce apar de-a lungul fracturilor în roca gazdă, în condiţii de presiune înaltă şi temperatură scăzută.

În America Centrală, încă din 1500 î.e.n., oamenii au întrebuinţat jadeitul pentru unelte, arme şi sculpturi ornamentale, precum măşti ceremoniale. La începutul sec. XVI, când Cortez a invadat imperiul aztec, jadeitul a fost cel mai valoros bun pe care l-a avut de oferit Montezuma. Dar când conducătorul aztec a încercat să-i ofere lui Cortez trei brăţări nepreţuite de jad, spaniolul a fost insultat de dar, acesta preferând aurul şi smaraldele.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s