Marii bijutieri şi maharajahii indieni (IV).

Marii bijutieri şi maharajahii indieni (IV).

Louis-Francois Cartier

CARTIER

Louis-Francois Cartier (1819-1904) a înfiinţat firma care îi poartă numele în 1847. Fiul său, Louis-Francois Alfred Cartier (1814-1925) a avut trei fii, Louis (1875-1942), Pierre (1878-1965), şi Jacques (1884-1942), toţi aceştia intrând în afacere. Deşi spre sfârşitul vieţii bătrânul Cartier a devenit fluent în limbi orientale, a fost Louis-nepotul său-cel care a demonstrat cel mai mare interes legat de arta orientală şi islamică. Datorită eforturilor sale, ulterior, modelele indiene au fost integrate în piesele produse de Cartier în perioada Art Deco. De asemenea, Jacques Cartier a creat o reţea extinsă de contacte cu maharajahii indieni, ca potenţiali clienţi.

Pentru atragerea persoanelor bogate, Cartier, la fel ca ceilalţi bijutieri europeni importanţi, a trebuit să menţină un stoc respectabil de pietre preţioase. În acest scop, contactele directe cu India au fost esenţiale. În mai 1909 Cartier i-a trimis pe Julius Glaenzer şi Rene Prieur într-o astfel de călătorie în India, unde cei doi au vizitat zeci de mici negustori de pietre preţioase, în bazarele labirintice de bijuterii (notă: un număr dintre acestea, aproape un secol mai târziu, le-am vizitat şi eu) din Calcutta, Delhi, Agra şi Madras.

În general, cei doi au fost dezamăgiţi de calitatea bunurilor oferite, şi îngroziţi de preţurile umflate, cerute pentru mărfuri de calitate inferioară. Totuşi, multe pietre excepţionale au putut fi cumpărate de la maharajahi şi familiile indiene bogate, dispuse să renunţe la o parte din surplusul lor.

#

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s