Marii bijutieri şi maharajahii indieni (II).

Marii bijutieri şi maharajahii indieni (II).

Cel mai important bijutier a fost Cartier (vezi şi suita de articole din blog, categoria CARTIER) care a avut, probabil, cea mai îndelungată şi mai productivă asociere cu clienţii indieni, urmat îndeaproape de Boucheron, Chaumet, Van Cleef and Arpels şi alţii. Nici o expediţie în Europa nu putea fi completă fără o vizită la aceste temple ale bogăţiei şi frumuseţii, ale căror mari preoţi, realizând puterea de cumpărare a noilor clienţi, erau dornici să le satisfacă orice fantezie.

Maharajahii indieni au sprijinit firmele din Paris, şi filialele lor din Londra, iar această practică a continuat şi în timpul Marii Crize din anii 1930, contribuind la prosperitatea marilor bijutieri în acele vremuri dificile.

Familiile indiene bogate posedau deja o mare cantitate de pietre preţioase şi bijuterii, acumulate vreme de generaţii. A devenit o practică obişnuită pentru acestea să aducă în Europa, cu ocazia călătoriilor, bijuterii vechi şi pietre nemontate, dintre care unele zăceau în trezorerii prăfuite şi seifuri bancare; iar accesul facil la o sursă de pietre preţioase a redus considerabil costul creerii unor noi ornamente.

În acest proces, nenumărate diamante, rubine şi smaralde indiene au fost transformate în Europa, fiind refaţetate în forme moderne, care le-au sporit substanţial valoarea de piaţă; preţul plătit (printre altele) a fost sacrificarea unor capodopere ale artei indiene, cu o mare importanţă culturală.

Atunci, mai mult decât oricând, India a devenit pentru bijutierii din Vest o sursă importantă de pietre preţioase vechi; pietre nemontate, şi ornamente cu pietre, erau cumpărate pentru bijutierii europeni de către agenţii staţionaţi în India. Casele europene trimiteau periodic emisari în India, sau primeau personal pe proprietari. Geme indiene preţioase, în special diamante şi smaralde, au apărut-şi încă mai apar-la marile case de licitaţie din lume.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s