Marii bijutieri şi maharajahii indieni (I).

Marii bijutieri şi maharajahii indieni (I).

În India, a doua jumătate a sec. XIX a însemnat o perioadă relativ calmă politic, şi prosperă. După ani de interacţiune cu gândirea şi valorile străine, mulţi indieni din pătura superioară, şi din clasele de mijloc în dezvoltare rapidă, au privit stilul de viaţă vestic al conducătorilor britanici ca un model pentru ei înşişi.

Seduşi de tehnologia vestică, au început să considere produsele şi cultura din India drept oarecum inferioare. Această percepţie nu doar a încurajat acceptarea industriei vestice, dar a influenţat şi planul cultural, inclusiv bijuteriile.

Între cca. 1880-1940, indienii care îşi puteau permite lucrul acesta, călătoreau în afara ţării, în principal în Anglia, dar şi pe continentul european, America, sau în alte locuri. În astfel de călătorii, maharajahii şi suitele lor au fost sărbătoriţi de membrii familiilor regale din vest, pentru care reprezentau păsări rare, exotice.

După cum era de aşteptat din partea lor, aceştia apăreau la evenimente costumaţi splendid, purtând cele mai bune bijuterii, acumulate vreme de generaţii. Făcând tot posibilul pentru a nu fi depăşiţi în opulenţă, gazdele expuneau-la rândul lor-comorile adunate în propriile casete cu bijuterii.

Mari cunoscători în materie de bijuterii, maharajahii au devenit curând familiarizaţi cu stilurile la modă în Europa, precum şi cu marii bijutieri („grands joailliers”), lideri necontestaţi în crearea modelelor de bijuterii vestice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s