Explorarea minei de diamante Ekati (Canada).

Explorarea minei de diamante Ekati (Canada).

Mina canadiană de diamanteEkati este una dintre cele mai noi din lume, ilustrând-de asemenea-procesul din ce în ce mai complex prin care este înfiinţată o mină modernă de diamante .

Primul pas, dificil în sine, a fost descoperirea unui depozit de diamante, viabil economic, în Northwest Territories.

Mina Ekati este localizată într-o regiune îndepărtată din tundra arctică, la aproximativ 300 km. de cel mai apropiat centru de aprovizionare, Yellowknife, şi la cca. 200 km. sud de Cercul Arctic. Pe o hartă pare în mijlocul pustiului; aceasta însă nu poate prezenta complexitatea socială, economică ,şi de mediu a activităţii miniere în această zonă îndepărtată.

Câteva grupuri de aborigeni folosesc zona pentru vânătoare şi pescuit; această zonă găzduieşte un mare număr de mamifere, păsări, şi câteva specii de peşti. Iar depozitul de diamante se află plasat pe traseul de migraţie a unei mari turme de reni caribu.

Fiecare a fost conştient că activităţile asociate cu o operaţiune minieră modernă-detonarea încărcăturilor explozive, deplasarea unui mare volum de sol, activitatea unor echipamente grele, depozitarea sterilului şi consumul de apă-se pot dovedi dăunătoare ecosistemului.

Înainte ca guvernul canadian să elibereze permisul de dezvoltare a minei, compania minieră a trebuit să dovedească că nu va periclita resursele naturale. Aceasta a implicat faptul că vor efectua un studiu îndelungat şi complet asupra impactului pe care îl va avea mina. Studiul a trebuit să ia în considerare nevoile locuitorilor, populaţia de animale şi plante, calitatea apei şi aerului.

Când studiul a fost completat, raportul final a detaliat modul în care compania va proteja mediul natural, pe cât de mult posibil. În cadrul studiului au fost incluse teme legate de calitatea apei, modul de deversare, viaţa animalelor acvatice şi terestre, modul de procesare a kimberlitului, refacerea solului şi vegetaţiei, protecţia siturilor arheologice.

Compania minieră (notă: BHP Billiton) a încheiat un acord cu guvernul din Northwestern Territories, prin care se angajează să asigure locuri de muncă localnicilor, în timp ce guvernul a promis să implementeze programe şi servicii care să sprijine locuitorii să beneficieze de aceste locuri de muncă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s