„Eureka”-primul diamant din Africa de Sud.

Eureka Diamond

„Eureka”-primul diamantdin Africa de Sud.

Greutate: 21,25 carate brut, 10,73 carate tăiat;

Culoare: galbenă;

Claritate: nu este înregistrată;

Tăiere: oval, briliant;

Sursa: Cape Province, South Africa.

În timp ce diamantul Star of Africa este creditat-în general-cu începerea industriei diamantelor în Africa de Sud, Eureka a fost-de fapt-primul diamant autentificat, descoperit aici.

Numele „Eureka” are originea în limba greacă, insemnând „Am descoperit!”. De aceea a fost numele perfect pentru diamantul care a atras atenţia lui Erasmus Jacobs, fiul de 15 ani al unui fermier din Cape Colony, în 1866. Gândind că a găsit o pietricică drăguţă, l-a luat acasă, şi i l-a dat surorii sale mai mici, să se joace cu el.

Un fermier din vecinătate, numit Schalk Van Niekerk, a vizitat ferma familiei Jacobs. Când a văzut fetiţa jucându-se cu nişte pietricele, i-a cerut să i le dea pentru a arunca o privire. „Pietricica drăgălaşă” i-a atras atenţia, şi s-a oferit s-o cumpere; în loc de aceasta, a primit-o în dar de la mama copilului. După câteva încercări de a-i afla adevărata identitate, Van Niekerk a încredinţat piatra lui John O’ Reilly, vânător local şi negustor.

Precum Van Niekerk, O’ Reilly a suspectat că piatra este un diamant, şi a dus-o la comisarul civil din Colesberg. Comisarul a sugerat să fie trimisă la un doctor (şi mineralog amator) în Grahamstown; doctorul este cel care, în final, a confirmat ceea ce au suspectat ceilalţi: era un diamant cântărind brut 21,25 carate, valorând 500 lire (4 kg. aur 22K).

În final Eureka a ajuns la Londra, unde experţii au confirmat identitatea şi valoarea. Oficialii din Cape Colony au expus cu mândrie o replică din cristal a diamantului la Expoziţia din Paris, 1867 (s-au temut că diamantul adevărat ar putea atrage hoţii). Curând după aceea Eureka a fost tăiat într-un briliant oval de 10,73 carate, valorând 800 lire (cca. 6,4 kg. aur 22K).

În 1947 un diamant despre care se credea a fi Eureka a apărut la casa de licitaţie Christie’ s. Era vorba despre diamantul central dintr-o brăţară, vândută cu 5.700 lire. În 1966, 100 de ani după descoperire, De Beers l-a cumpărat şi l-a adus „acasă”. Se află expus la Open Mine Museum, Kimberley, Africa de Sud.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s