Centre de tăiere a diamantelor (I).

Centre de tăiere a diamantelor (I).

Indiferent de calea pe care o parcurg, diamantele trebuie să treacă printr-un centru de tăiere, un loc în care se află un mare număr de firme de tăiere a diamantelor. Câţiva factori determină modul în care operează aceste centre: obiceiuri locale, reglementările guvernului, costul muncii, preţurile, varietatea diamantelor disponibile.

Fiecare centru de tăiere are propria sa identitate: unul poate fi cunoscut drept cel mai bun loc pentru diamantede înaltă calitate, altul pentru diamante mici. Unele sunt zone comerciale libere, unde nu sunt aplicate taxe sau tarife.

Unele centre de tăiere, precum Antwerp / Belgia, şi New York / SUA, sunt de asemenea centre majore de comercializare, unde diamantele sunt vândute şi cumpărate. Centrele comerciale sunt situate peste tot în lume, în general în zone urbane mari. Un factor cheie a unui centru comercial este bursa diamantelor, care este un club unde se întâlnesc dealerii de diamante, pentru a cumpăra, vinde, şi a face schimb de informaţii de profil.

Centrele majore de tăiere a diamantelor se află în India, Belgia şi Israel; actualmente aceste locaţii trebuie să facă faţă concurenţei din Thailanda şi China. Ţările asiatice au mare parte din aceleaşi tehnologii moderne, dar costul forţei de muncă este mult mai redus. De asemenea, la începutul sec. XXI Canada a început să se afirme ca un centru de tăiere.

INDIA

Industria indiană de tăiere a diamantelor este concentrată în statele Gujarat şi Maharashtra, în apropiere de centrul comercial din Mumbai (Bombay).

Creşterea rolului Indiei pe piaţa diamantelor şlefuite este strâns legată de descoperirea, în 1979, a minei de diamante Argyle, Australia de Vest. Producţia acestei mine a invadat piaţa cu o cantitate enormă de pietre brute, potrivite pentru a produce diamante şlefuite mici. Tăierea diamantelor mici, cu valoare redusă, are mai mult sens într-o ţară ca India, decât într-una în care salariile mari ar face procesarea lor neprofitabilă.

Majoritatea diamantelor finisate în India cântăresc mai puţin de 3 puncte (0,03 carate); dar aceste geme minuscule reprezintă o parte uriaşă din diamantele şlefuite în lume: cca. 90/100 per greutate, şi cca. 35/100 per valoare, la preţ en-gross. Tăietorii de diamante din India sunt recunoscuţi pentru abilitatea lor de a transforma pietre brute, dificil de finisat, în cele mai bine şlefuite diamante posibil.

La sfârşitul anilor 1990 India se situa pe primul loc în ce priveşte volumul diamantelor şlefuite, urmată de Israel, Belgia, SUA şi Thailanda. În 1996 tăietorii indieni au produs cca. 750 milioane diamante finisate, 9/10 din cele şlefuite în lume. În anul 2000 erau implicaţi, într-un fel sau altul, cca. 650.000 indieni, iar diamantele şlefuite au fost principalul articol exportat de India.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s