Începutul exploatării diamantelor în Africa de Sud (I).

Începutul exploatării diamantelor în Africa de Sud (I).

Diamante brute

Despre începutul explorării diamantelor în Africa de Sud circulă numeroase poveşti: unele vorbesc despre copii care se jucau cu pietricele sclipitoare, care s-au dovedit a fi diamante; sau despre oameni care au găsit averi în grămezi de glod.

Adevărul este că-dincolo de câteva excepţii notabile-cele mai multe diamante nu au ieşit la lumină în mod întâmplător. Atraşi în zonă de o serie de descoperiri accidentale, geologii şi mineralogii au pornit în căutarea depozitelor de diamante, oferind recompense pentru informaţii care să-i conducă la acestea.

Apărând spre sfârşitul anilor 1800, sursele sud-africane au afectat mai multe segmente ale industriei diamantelor; lucrul acesta a fost cu atât mai adevărat cu cât mineritul s-a mutat la adâncimi din ce în ce mai mari. Datorită costurilor uriaşe implicate, particularităţile noilor surse au obligat la dezvoltarea unor tehnici de minerit mai eficiente; au creat nevoia unui marketing mai bun; au contribuit la evoluţia tăierii şi şlefuirii, sporind eficienţa, reducând costurile, şi îmbunătăţind aspectul pietrelor finisate.

Noua abundenţă de diamante a creat, de asemenea, probleme: nu doar odată supraproducţia a generat scăderea preţurilor, iar aceasta a inspirat antreprenorii vremii să caute modalităţi de a echilibra oferta cu cererea, şi de a menţine preţurile stabile.

Ideea marketingului cu un singur canal a prins rădăcini în acei ani de pionierat, dând naştere la CSO (Central Selling Organisation), având rolul de a cumpăra, sorta, evalua şi vinde diamantele brute. Vreme de decenii CSO a servit drept canalul de marketing şi distribuire a diamantelor brute de la mine pe tot globul.

(serial)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s