Minele de diamante din Botswana (Orapa, Jwaneng, Letlhakane).

Minele de diamante din Botswana (Orapa, Jwaneng, Letlhakane).

Dintre ţările aflate în centrul Africii, Botswana, Angola, Congo (Zair), Botswana deţine două dintre cele mai mari pipe de kimberlit cunoscute, Orapa şi Jwaneng; cea de-a treia exploatare este Letlhakane. Toate acestea sunt mine deschise, fiind controlate de către Debswana, un parteneriat între guvernul din Botswana şi compania De Beers.

ORAPA a început să producă în 1971, fiind localizată în nordul Botswana; are o suprafaţă de 1,06 km2, fiind cea mai importantă-sub aspect economic-pipă de kimberlit din lume, cu o producţie de peste 6 milioane carate / an.

JWANENG, în deşertul Kalahari (sudul Botswana), a început să producă în 1982. Dincolo de numele său, însemnând „un loc cu pietre mici”, mina asigură-valoric-22% din producţia mondială, sau cca. 1,5 miliarde dolari. În raport cu volumul producţiei, cca. 12,7 milioane carate în 1998, se situează pe locul III în lume. Se estimează că rezervele sale de diamante vor asigura încă 75-100 ani de producţie.

LETLHAKANE este a treia exploatare a ţării, fiind situată la cca. 48 km. de Orapa. Este compusă din două pipe de kimberlit, iar producţia a început în 1976. Deşi volumul diamantelor extrase este mic, cca. 1 milion carate / an, raportul dintre diamantele de calitate gemă şi cele industriale este impresionant: 80% geme, 20% industriale.

 

LETLHAKANE mina de diamantedi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s