Imperiul lui Faberge (XII).

Imperiul lui Faberge (XII).

Meşterii aveau propriile lor mărci care, alături de alte mărci, ajută la identificarea şi datarea obiectelor. Mărcile statului indicau faptul că lucrările erau executate în metal preţios.

În timpul lui Faberge, standardele ruseşti pentru aur şi argint erau calculate în zolotniki, 96 de zolotniki fiind echivalenţi cu aurul de 24K, sau argintul pur. Standardul aurului utilizat în Rusia era indicat de mărcile 56 sau 72 zolotniki, echivalent cu 14 sau 18 carate, cea de 72 fiind folosită pentru majoritatea obiectelor exportate.

Obiectele de argint aveau mărci indicând 84, 88 şi-ocazional-91 zolotniki, corespunzând argintului standard de 875, 916, sau 947/1000.

Stabilirea originii şi datarea obiectelor Faberge este ajutată de mărcile statului. St. Petersburg şi Moscova aveau mărci diferite: în sec. XIX, şi până în 1899, marca oraşului St. Petersburg era blazonul oraşului, cu ancoră încrucişată cu sceptru, cu data, marca verificatorului şi standardul metalului în zolotniki; marca Moscovei era blazonul oraşului, sf. Gheorghe şi dragonul, cu data, marca verificatorului şi standardul metalului în zolotniki.

Între 1899-1908 marca oraşului St. Petersburg a fost un profil de femeie, purtând pe cap un kokoşnik (vezi în blog art. cu descrierea obiectului), privind spre stânga, purtând iniţialele verificatorului şi standardul metalului. Marca Moscovei, pentru aceeaşi perioă, a fost un kokoşnik orientat spre stânga, cu iniţialele verificatorului şi standardul metalului.

Între 1908-19177, marca St. Petersburg a fost un kokoşnik orientat spre stânga, cu litera grecească alpha şi standardul metalului exprimat în zolotniki. În aceeaşi perioadă, marca Moscovei a fost un kokoşnik orientat spre dreapta, cu litera grecească delta şi standardul metalului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s