Inelul cu diamant-Istoria (V).

Inel cu diamant -Istoria (V).

Două inovaţii din Franţa, unde regele Louis XVI şi soţia sa, Marie-Antoinette, aşteptau un moştenitor, apoi naşterea Delfinului (fr. Dauphine) în 1785, au fost inelele „firmament” şi „enfantement”.

În timp ce pe inelul firmament erau aplicate numeroase diamante mici pe un fundal, astfel încât acestea să strălucească precum luna şi stelele pe cerul nopţii, inelul enfantement avea în centru o singură piatră mare, înconjurată de altele mici.

O altă inovaţie a fost folosirea diamantelor pentru a forma un motto sau un mesaj, precum SOUVENIR sau AMITIE, deghizate de simboluri precum o pereche de mâini strânse sau o inimă.

În 1800 formele neo-clasice alungite au fost înlocuite de către pătrate sau cercuri largi, deşi albastrul-regal (adesea cu o bordură albă) a rămas la modă. Veriga a devenit mai largă, putând fi compusă din câteva fire unite împreună; erau purtate mai multe inele pe acelaşi deget, la fel ca brăţările la încheietura mâinii.

Atunci când în „The Ladies’ Monthly Museum” s-a scris că „diamantele sunt purtate din abundenţă de către bogaţi, toţi încercând să aibă un inel sau o broşă cu aceiaşi gemă costisitoare”, gustul pentru diamante era împărtăşit-în egală măsură-de către bărbaţi şi femei.

În ale sale „Reminescences” (1816), actorul irlandez Michael Kelly descrie cum se îmbrăca în fiecare seară cu haine brodate cu fir de aur, argint, sau mătase, purtând manşete de dantelă şi câte un inel cu diamant pe fiecare deget mic, astfel încât „să nu am nici cel mai mic aspect al unui Paddy” (notă: om de rând, „Vasile” / „Gheorghe” / „Ion”).

Lady Dufferin îşi aminteşte de tânărul Benjamin Disraeli, evidenţiindu-se din mulţime la evenimentele sociale, graţie câtorva inele cu diamante care sclipeau peste mănuşile sale albe.

În romanul „La Paix du menage” (1830), a lui Balzac, tânărul baron de la Roche-Hugon atrage atenţia şi interesul d-nei de Soulages graţie unui „diamant tăiat briliant, cu adevărat fin” de pe mâna sa stângă.

Cele mai multe modele din epocă reînvie stiluri timpurii, în special inelul firmament din sec. XVIII, cu 12 stele sclipind pe un fond albastru; cunoscut acum sub numele ” la bague bonne anne „, era un cadou favorit de Anul Nou.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s