Imperiul lui Faberge (II).

Imperiul lui Faberge  (II).

La începutul sec. XX a fost asamblată o forţă de muncă de circa 500 persoane. În anul 1900 a fost completat noul centru al operaţiunilor lui Faberge, din strada Morskaia 24, o clădire impunătoare, suficient de mare pentru a cuprinde sub acelaşi acoperiş toate activităţile firmei.

La parter, în apropierea spaţiilor de prezentare, se afla propriul birou al lui Faberge, plasat strategic astfel încât să poată vedea-fără a fi văzut-persoanele care intră. Deasupra, la primul etaj, se aflau atelierele aurarilor şi apartamentele familiei Faberge; al II-lea etaj era locul meşterilor-şefi, iar al III-lea cuprindea atelierul de bijuterii. În clădire se mai afla o bibliotecă de specialitate extrem de mare, despre care se spunea că ar fi cuprins aproape toate lucrările cunoscute despre bijuterii şi arta aurarilor.

Dimensiunea enormă a operaţiunilor este folosită ca probă de către cei care pretind că Faberge nu a fost cu adevărat un artist, deoarece un artist este-în esenţă-un individ care crează opere de artă distincte. Împotriva acestei opinii trebuie amintit faptul că Faberge a exercitat o influenţă profundă asupra tuturor obiectelor produse în atelierele sale, şi că opera sa-în ansamblu-are un stil individual.

Sacheverell Sitwell l-a comparat pe Faberge cu un impresar de teatru, precum Diaghilev, scriind că acesta „a dirijat şi animat pe meşterii săi, şi a îmbibat lucrările lor cu propria sa personalitate”. Acesta a fost, mai curând, rolul lui Faberge: a fost implicat în toate deciziile legate de estetica pieselor create de către firmă, şi în controlul afacerii din punct de vedere strict comercial.

Aptitudinile sale au fost comparate cu cele ale lui Benvenuto Cellini, deşi lucrul acesta nu poate fi susţinut: argintarul şi sculptorul florentin a fost un artist independent, care a creat singur lucrări de artă, sau doar cu ajutorul câtorva asistenţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s