Diamantul Kazanjian Red.

Diamantul Kazanjian Red.

Precum descoperirea unui tablou de Picasso într-un pod, istoria acestui diamant roşu este plină de surprize. În anii 1920 un boart (diamant brut, de calitate inferioară, întrebuinţat în alte domenii decât bijuteria, ex. industrie)de 32 carate a fost vândut cu 8 lire / carat la Lichtenburg, Africa de Sud; dar Sir Ernest Oppenheimer (vezi în blog art. dedicat acestuia) însuşi, a suspectat ceva mai mult. Piatra a fost trimisă fraţilor Goudvis din Amsterdam, care au rămas consternaţi de aspectul banal al acesteia.

După mai mult discuţii în contradictoriu, legate de pierderea de timp pe care o implică tăierea unui astfel de material, au pornit la lucru. După ce piatra a fost redusă la 23 carate, a dobândit o culoare maronie închisă; cu un bec puternic a fost zărită o sclipire roşie emanând din inima diamantului. După mult efort, a rezultat un splendid diamant roşu de 5,05 carate, în tăiere pătrată smarald, numit „Red Diamond„.

Când un general american l-a recuperat dintre prăzile naziste, acesta l-a confundat cu un rubin; dar Louis Asscher a recunoscut imediat celebrul diamant, corectându-l pe general.

Şirul surprizelor a continuat: după ce a trecut prin mai multe mâini, a fost vândut în 1970. Ulterior, la firma Kazanjian Brothers, cunoscută de mult pentru rubinele sale fine, s-a prezentat o doamnă care a susţinut că deţine un diamant roşu. „Vreţi să spuneţi că aveţi un rubin?”, a întrebat Doug Kazanjian; cu cât mai mult insista aceasta că este vorba de un diamant, cu atât se îndoia el.

Când doamna a adus piatra, Doug şi tatăl său, Michael, au studiat-o cu uimire. Având la îndemână o ediţie anterioară a cărţii lui Ian Balfour, „Famous Diamonds”, aceştia au realizat că este vorba de Red Diamond. În 2007 au cumpărat piatra, redenumind-o „Kazanjian Red”.

###

Notă: un exemplar al cărţii amintite mai sus, purtând semnătura autografă a autorului, am avut ocazia să-l studiez la GIA Florenţa, în 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s