Colierul reginei Marie Antoinette.

Colierul reginei Marie Antoinette.


Un colier faimos, cu diamante (fr. ”riviere”), numit astfel deși nu a fost niciodată în posesia reginei Marie Antoinette a Franței (1755-1793), soția lui Louis XVI.
Colierul a fost realizat în Paris de către bijutierii Bassange și Boehmer, pentru Louis XV, urmând ca acesta să-l dăruiască amantei sale, Mme du Barry, dar nu a fost completat până după moartea regelui (1774); a fost oferit lui Louis VI și Marie Antoinette, care l-au refuzat, fiind prea scump (cca. 90.000 lire, cca. 720 kg. aur 22K).
În 1784, o intrigantă de la Curte, Jeanne de St. Remy, contesă de la Motte, l-a influențat pe cardinalul de Rohan să-l cumpere pentru regină, în scopul redobândirii favorurilor acesteia. Acesta l-a achiziționat pe credit de la bijutieri, în contul reginei, și i l-a dat unui complice al contesei, dar acesta a fugit cu colierul în Anglia, unde a vândut diamantele.
Când bijutierii, care au crezut că Rohan acționează în numele reginei, și-au cerut plata, complotul a ieșit la iveală. St. Remy și soțul ei au fost încarcerați, de Rohan exilat, iar lipsa de popularitate a reginei s-a intensificat.
Bijuteria aceasta este numită, uneori, ”Collier de la Reine”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s