ANTONIO BIANCO (1951-2009)-un magician al şlefuirii diamantelor.

ANTONIO BIANCO (1951-2009)-un magician al şlefuirii diamantelor.

Antonio Ermanno Bianco, cunoscut drept „Nino”, s-a născut în 26.12.1951 la Johannesburg, Africa de Sud. Familia sa, de origine italiană, era (şi este) specializată în şlefuirea gemelor, tatăl său fiind un şlefuitor de pietre semi-preţioase, în timp ce un frate mai mare tăia diamante.

La vârsta de 11 ani a început să-şi ajute tatăl, iar de la 18 ani s-a pregătit ca şlefuitor de diamante. După ce s-a mutat în S.U.A., 1976, şi-a stabilit propriul atelier în districtul diamantelor din New York.

Bianco a aparţinut unui cerc restrâns de şlefuitori (Dario îi urmează, actualmente) cărora le sunt încredinţate cele mai mari şi mai neobişnuite diamante colorate, ce prezintă provocări chiar pentru un expert cu o largă experienţă.

Într-o bună zi acesta a văzut o piatră brută, şi a exclamat: „Miros 100 carate!”. Bijutierii din Antwerp deja îndepărtaseră o porţiune, limitând posibilităţile în ce priveşte forma şi greutatea viitorului diamant şlefuit. Restul brutului era plin de crăpături mărunte (gletzes), ace (structuri cristaline lungi şi subţiri). „Văd cu ochii liberi o grămadă de imperfecţiuni.”

Timp de o săptămână, în septembrie 2007, a studiat piatra, luând în considerare toate posibilităţile. „Am analizat piatra pe pătrate, precum o pictură, pentru a vedea proporţiile. Acestea m-au ajutat să-mi fixez o formă în minte, şi să memorez toate neajunsurile.”

Pe măsură ce şlefuia diamantul, comparându-l cu o bucată de gheaţă care se topeşte, Bianco a devenit tot mai încrezător că piatra finală va depăşi cifra magică de 100 carate. „Când piatra a ajuns la 104,10 carate, doar cu masa (engl., table, faţeta cea mai mare) de finalizat”, îşi amintea el, „am ştiut că voi avea acea greutate. Chiar la sfârşit, pentru prima dată în viaţa mea, au început să mi se moaie picioarele.”

Piatra terminată a fost certificată ca având 102,44 carate, ceva mai mult de 20 grame.

Când dealerul londonez de diamanteLaurence Graff

Laurence Graff

, cunoscut drept „Regele Diamantelor „, a examinat piatra, l-a declarat pe Bianco geniu. Apoi Graff s-a dus într-un colţ al camerei, şi a petrecut cel puţin 5 minute privind piatra. „Era foarte fericit văzând-o cum arată”, îşi aminteşte Bianco, „dar voia ceva mai mult.”

Spre uimirea lui Bianco, Graff i-a cerut să şlefuiască din nou piatra, şi s-o modifice subtil în la culet. Noua piatră, considerată ca având o tăiere mult mai bună, cântărea 100,009 carate.

Un alt triumf al său a fost diamantul „Golden Star”, la 101,28 carate, galben-viu, tăiat dintr-un brut excepţional de 204,03 carate…punctul culminant al măiestriei de şlefuitor a lui Bianco.

Golden Star

În 2006 Bianco şi-a folosit talentul pentru a crea un diamant de 100 carate, numit „Dream Diamond”. După ce testele au dovedit că piatra brută este naturală, Laurence Graff a trimis-o lui Bianco pentru a o transforma într-un briliant în formă de perniţă (cushion-shape).

Timp de 9 luni Bianco s-a implicat total în tăierea acestui diamant; în final, brutul de 190,72 carate pierduse aproape jumătate din greutate, ajungând la 100,09 carate, cel mai mare diamant galben de acel tip din lume.

„Nino a fost o stea”, declara Graff. „Sunt foarte puţini oameni în această industrie care să aibă o astfel de îndemânare. Cei mai mulţi şlefuitori rareori mânuiesc pietre mai mari de 50 carate, dar într-o carieră de 30 ani Bianco a fost responsabil pentru şlefuirea a mai mult de jumătate de duzină de diamantede peste 100 carate. Odată finalizate, pietrele s-au îndreptat către (firma) Graff Diamonds, unde au fost montate în piese opulente de bijuterie.”

Într-o industrie închisă, adesea secretivă, renumită pentru frumuseţea produselor sale, Bianco a reprezentat căutarea perfecţiunii; uneori a petrecut luni întregi lucrând la o singură faţetă.

După ce a lucrat solitar timp de 23 de ani, a fost convins să se mute la Safdico (South African Diamond Corporation), pe Fifth Avenue, Manhattan.

Antonio Bianco a murit de cancer în 15 iunie 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s