Tezaurul Guarrazar.

Tezaurul Guarrazar.

Un grup de 11 coroane votive ornate cu geme, descoperite în 1858 de către un grup de ţărani la La Fuente de Guarrazar, lângă Toledo, Spania, pe care le-au sfărâmat, vânzând fragmentele. Parte din ele au ajuns în posesia lui Jose Navarre, aurar al reginei Isabella, care a refăcut 9 dintre ele, apoi le-a dus prin contrabandă în Franţa, vânzându-le în 1859 guvernului francez.

Au fost expuse la Muzeul Cluny, Paris, până în 1942 când germanii au trimis 6 dintre ele la Madrid unde-actualmente-sunt expuse în Museo Arquelogico Nacional, rămânând la Cluny doar 3, şi o bucată din altă coroană.

Două alte coroane au fost găsite ulterior, fiind trimise la Armeria del Palacio Real, Madrid, de unde una a fost furată în 1921.

Coroanele datează din anii 621-680, sunt grele, fiind executate în diverse stiluri de decorare, printre care opus interrasile şi repousse, fiind montate cu geme divers colorate. Toate coroanele au ataşate lanţuri de susţinere, sugerând faptul că nu au fost create pentru a fi purtate, ci-probabil-drept coroane votive.

Cele mai faimoase două au lanţuri care atârnă de un cerc, susţinând litere ce formează numele regilor vizigoţi Svinthila (621-637), furată în 1921 din Armeria, şi Recesvinthvs (652-672).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s