Bijuteriile indienilor Inca.

Bijuteriile indienilor Inca.

Articole de bijuterie pre-columbiene produse de indienii Inca din Peru (de asemenea, din regiunile învecinate Ecuador, Bolivia, sudul Chile), din cca. anul 1200 până la cucerirea spaniolă sub Francisco Pizarro şi căderea Cuzco, capitala Inca, în 1533.

Când împăratul (Inca) Atahualpa a venit, în 1532, la Cajamarca pentru a-l întâmpina pe Pizarro, a fost luat prizonier, şi o mare cantitate de artefacte de aur (cca. 6000 kg.), care au fost adunate pentru răscumpărarea lui, au fost însuşite prin trădare de către Pizarro, majoritatea fiind topite şi trimise sub formă de lingouri în Spania.

Unele bijuterii de aur au scăpat de distrugere datorită faptului că au fost îngropate în morminte, alături de persoanele decedate, şi a dezaprobării Bisericii privind jefuirea mormintelor (de care „dezaprobare”, în secolele următoare, nu s-a împiedicat nimeni).

Bijuteriile Inca au fost realizate în mod exclusiv pentru zei, împărat şi Curtea sa; producţia aurului, ca şi majoritatea celorlalte resurse, fiind sub controlul statului.

Piesele includ mici figurine antropomorfe de aur, reprezentând femei şi bărbaţi, adesea îmbrăcaţi sumar dar purtând bijuterii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s