FORTUNATO PIO CASTELLANI (1783-1865).

FORTUNATO PIO CASTELLANI (1783-1865).

Un dealer de antichităţi din Roma, aurar şi bijutier, renumit pentru încercările sale de a renaşte stilul bijuteriilor etrusce.

După ce a petrecut o vreme (1814-1815) în atelierul tatălui său din Roma, creând bijuterii în tradiţiile franceză şi britanică, la sfârşitul anilor 1820 a devenit interesat de bijuteriile etrusce, încercând să înveţe metoda producerii aurului granulat. A localizat câţiva artizani din Umbria, despre care se spunea (incorect, după cum s-a dovedit ulterior) că ar fi păstrătorii vechilor tehnici, şi i-a adus la Roma pentru cercetările sale.

După ce a eşuat în încercarea de a descoperi vechile procedee secrete, a reuşit, împreună cu fiii săi Alessandro (1822-1883) şi Augusto (1829-1914) să producă imitaţii care au devenit faimoase în întreaga lume.

A produs, de asemenea, bijuterii cu mozaic în miniatură. S-a retras în 1851, iar Casa Castellani a fost continuată de fiii săi, care au creat bijuterii în stilurile bizantin şi carolingian (vezi articole în blog). Augusto a continuat afacerea, iar mai târziu a devenit directorul Muzeului Capitolin din Roma. Alessandro, un mare colecţionar, s-a dedicat experimentelor din atelier şi restaurării pieselor antice; după ce a fost încarcerat între 1850-1858 pentru activităţi politice şi-a continuat activitatea de cercetare în exil, la Napoli.

Multe dintre bijuteriile în stil etrusc au fost achiziţionate între 1872-1873 de către British Museum, şi de către Muzeul Villa Giulia din Roma, iar bijuteriile sale ţărăneşti italiene de către Victoria and Albert Museum, în 1867 şi 1884.

Castellani au avut mulţi ani drept susţinător şi consilier pe Michelangelo Caetani, duce de Sermoneta (1804-1883), care a desenat pentru ei unele piese în stiluri antice. L-au angajat pe Carlo Giuliano drept designer şi agent în Londra; de asemenea, pe Giacinto Melillo (vezi art. în blog).

Castellani au creat monturi în aur pentru camee sculptate de Tommaso Saulini. Lucrările lor au fost foarte populare în Anglia, fiind imitate extensiv în Italia, Franţa, şi S.U.A.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s