Relicvariul lui Charlemagne.

Relicvariul lui Charlemagne.

Un relicvariu în forma unui pandant circular cu două feţe, cu ramă de aur, uşor diferită în partea frontală faţă de cea opusă, înconjurând un caboşon oval din sticlă albastră (ce înlocuieşte safirul original), iar pe revers un safir aproape circular; între pietre este o relicvă despre care se spune că ar fi parte din Sfânta Cruce .

Partea frontală a ramei este ornată cu 4 granate ovale, alternând cu 4 smaralde pătrate, separate de perle; pe revers sunt granate, smaralde şi perle, uşor diferite în ce priveşte forma şi mărimea faţă de celelalte. În vârf este un ornament cu geme, de care este ataşat un lanţ de susţinere.

Piesa a fost purtată de Charlemagne, 800-814, care a primit-o în dar de la califul Harun al-Rashid al Bagdadului, 786-809. A fost găsită la gâtul lui Charlemagne când i-a fost deschis mormântul din catedrala Aix-la-Chapelle (Aachen), de către Otto III, în 1166, şi a fost păstrată în catedrală.

În 1804 a fost dată de către episcopul Berdolet, în semn de recunoştinţă pentru restituirea de către Napoleon I a tezaurelor catedralei (duse la Paderborn, Westphalia), împărătesei Josephine, pentru a o purta la încoronarea sa.

A fost păstrată de către aceasta după divorţ, iar mai târziu de către regina Hortense (soţia lui Louis Bonaparte); a trecut apoi la fiul ei, Louis-Napoleon Bonaparte (Napoleon III), de la care a fost moştenit de către văduva sa, împărăteasa Eugenie (1826-1920).

Aceasta a păstrat obiectul în perioada exilului, donându-l după I-ul război mondial catedralei din Rheims.

În prezent este expus în Palais du Tau, Rheims, fiindu-i atribuită origine germanică, începutul sec. IX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s