Diamantul Shah.

Diamantul Shah.

Un diamant descoperit probabil în minele Golconda, India, în a II-a jumătate a sec. XVI, despre care se spune că avea-la origine-95 carate, tăiat la 88,70 carate. Are o tentă gălbuie, formă alungită, îngustă, cu o suprafaţă faţetată, şi alte trei clivate. Pe ele sunt gravate numele a trei conducători care l-au deţinut, în scriere persană, cu datele erei Hegira, transliterate astfel: împăraţii moguli Nizam Shah II, 1000 (1591 ) şi Jehan Shah, 1051 (1641), şi conducătorul persan Kadjar Fatkh Ali Shah, 1242 (1824).

După ce a fost luat de Nadir Shah în urma capturării oraşului Delhi (1739), a fost păstrat printre giuvaierurile Coroanei Persiei. În 1828 a fost oferit ţarului Nicolai II al Rusiei de către fiul lui Shah Abas Mirza, cu ocazia vizitei la Sankt Petersburg, în semn de condoleanţă (notă: mai curând pentru a evita răzbunarea, justificată, a ruşilor!) pentru asasinarea ambasadorului rus la Teheran, Griboedov.

Se află actualmente în Fondul de diamante al Rusiei, la Moscova. Are o crestătură circulară pentru a putea fi prins cu un şnur subţire, şi purtat ca pamdant. Având în vedere marea dificultate a gravării unui diamant, s-a sugerat că această piatră ar fi mai curând un phenakit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s