Faberge-Obiectele utilitare (p.I).

Faberge-Obiectele utilitare (p.I).

Florile şi ouăle imperiale sunt expresii diferite ale artei Faberge, împărtăşind deopotrivă geniul său creativ. Lucrări mai tipice sunt, însă, obiectele funcţionale, o gamă largă produsă în atelierele din St. Petersburg: mânere de umbrele şi bastoane, sticluţe pentru parfum, scrumiere, cutii de trabucuri, seturi de birou, ceasuri, rame de fotografii, cutiuţe pentru prizat tutun, termometre, barometre, şi multe altele.

La toate acestea surprinde nu diversitatea lor, cât grija cu care au fost executate fiecare în parte. Un borcănel de lipici este făcut din bowenit, în forma unei pere coapte, completat cu pete închise şi viermi din aur, periuţa fiind emailată cu verde şi maro, având montate diamante. Acest devotament pentru calitate distinge obiectele făcute de Faberge de cele din zilele noastre.

Fotografia a început să devină populară la sfârşitul sec. XIX, odată cu apariţia aparatelor portabile. Fiecare familie bine situată deţinea fotografii cu rame splendide, un fenomen ce a deschis noi oportunităţi de afaceri pentru Faberge, artizanii săi producând piese magnifice cu emailuri guilloche, ghirlande de flori în aur, rubine, diamante şi perle. Materialele folosite includ, de asemenea, cristal de stâncă, nefrit, bowenit, lemn şi fildeş.

Colecţia Forbes din New York are câteva exemplare splendide, precum o ramă din cristal de stâncă, cu decoraţiuni generoase în aur în două culori, ornamentată cu un coş de flori cu diamante şi rubine. Altă piesă este o ramă dublă din aur, în stilul unui paravan de şemineu Louis XV, unde emailul alb opalescent peste un fundal guilloche este decorat cu aur în patru culori, cu frunze de laur, din aur cu perle.

Ceea ce este izbitor la ramele Faberge este diversitatea formelor: pătrate, circulare, octogonale, în formă de inimă; culorile pornesc de la verde deschis, albastru deschis, turcoaz, roz-somon…

Este fascinant să observăm chipurile care ne privesc din aceste rame aurite, sclipiri din însoritele zile ale Rusiei pre-revoluţionare: zeci de mari duci şi prinţese, ţarul Nicolae II şi împărăteasa Alexandra, înconjuraţi de copii şi alte rude. Unele amintesc de întinderea imperiului Faberge: o ramă din argint aurit, cu email verde şi motive florale, aflată în colecţia regelui Thailandei, este un exemplu.

În 1890 regele Chulalongkorn al Siamului (Thailand) l-a întâlnit pe Nicolae II, înainte ca acesta să devină ţar, în timp ce se afla în turul lumii, la bordul crucişătorului „Pamiat Azova”; apoi, în 1897, a vizitat St. Petersburg.

Regele era un admirator al tuturor lucrurilor ruseşti; unul dintre fii săi, prinţul Chakranbongse a fost educat la St. Petersburg, şi a devenit colonel al unui regiment rus. Datorită acestuia-după spusele lui Bainbridge-Faberge a fost invitat să viziteze Siamul, având drept rezultat un şir de comenzi de la Curtea din Bangkok. Departe de miniaturile cu care am fost obişnuiţi, unele obiecte create pentru Siam au dimensiuni apreciabile: imaginile lui Buddha între 50-66 cm, iar un magnific bol de nefrit, susţinut de figuri mitologice din aur, 40 cm diametru.

-urmează p. II-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s