Faberge-Florile preţioase.

Faberge-Florile preţioase.

Pentru mulţi oameni cea mai mare realizare a lui Faberge ca orfevrier nu au fost fabuloasele ouă imperiale de Paşte, ci florile artificiale, simple studii după natură executate din materiale preţioase.

Ruşii, obişnuiţi cu iernile lungi şi grele, au acordat o semnificaţie specială florilor care apar primăvara. În zilele de glorie ale Romanovilor trenuri întregi de flori erau aduse de peste hotare pentru a împodobi palatele imperiale. În 1922, Lili Dehn, o mare favorită a împărătesei Alexandra, îşi amintea: „Primăvara şi iarna aerul era parfumat de mulţimea lăcrămioarelor şi liliacului, trimise zilnic de pe Riviera”.

Împărăteasa era în mod special atrasă de liliac, magnolii, rododendron şi violete, iar printre acestea lăcrămioarele ocupau locul de frunte. Pare firesc, astfel, ca primul studiu cunoscut după flori, creat de Faberge, să fi avut drept model un coş de lăcrămioare, prezentat împărătesei cu ocazia încoronării din 1896. Cele 9 jerbe de lăcrămioare aveau lujerii de aur verzui, frunze de nefrit sculptat, cu flori de perle şi diamante rose. Coşul a fost executat din aur galben.

Există multe tipuri de flori printre cele 60 de lucrări cunoscute, iar diversitatea lor s-a răsfrânt şi în cea a materialelor folosite: lapis lazuli, fibre de azbest, nefrit, ţesătură de platină, diamante rose, rodonit, purpurin, email, rubine…

Poate cel mai surprinzător lucru în cazul acestor studii nu sunt florile, ci recipientele care par-la prima vedere-umile borcane, umplute pe jumătate cu apă. Acestea sunt, de fapt, sculptate cu măiestrie dintr-o singură bucată de cristal de stâncă, la fel de uimitoare azi precum au fost în zilele lui Faberge. În unele cazuri vasele au fost create din agat sau nefrit.

Execuţia acestor flori, unde frunzele de nefrit au grosimea foii de hârtie, poate fi cel mai bine observată cu ajutorul microscopului.

Datorită poularităţii acestor flori, este curios faptul că nu sunt cunoscute decât 60 piese originale: poate multe din aceste creaţii delicate nu au supravieţuit…poate altele urmează a fi descoperite, probabil în Rusia. Regina Elizabeth II a Marii Britanii deţine o colecţie majoră de 20 de studii, altele aflându-se în muzeele americane; o parte din acestea din urmă au, însă, o autenticitate discutabilă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s