Comorile Saxoniei-Dresda ( Gruenes Gewoelbe; engl.-Green Vault).

Comorile Saxoniei-Dresda (Gruenes Gewoelbe; engl.-Green Vault).

Site oficial:

http://www.skd.museum/en/museum-institutions/residenzschloss/gruenes-gewoelbe/index.html

Articolul are la bază textul în limba engleză din lucrarea „The Green Vault-An Introduction”, Joachim Menzhausen,  Staatliche Kunstsammlungen Dresden, 1977, ediţia a VII-a, 1988.

Traducere adaptată.

Bolta Verde (germ. Grunes Gewolbe, engl. Green Vault) a fost locul de depozitare a comorilor electorilor saxoni. Conţine mai mult de 3000 de lucrări de artă în aur, argint, pietre preţioase, fildeş, abanos şi chihlimbar, de asemenea sticlă, alamă, bronz, fiind cea mai mare colecţie de obiecte preţioase din Europa.

De ce sunt aceste comori atât de numeroase?

De ce au o atât de mare valoare artistică?

În sec. al XII-lea au fost descoperite în Saxonia depozite de argint, iar perioada care a urmat a fost martora unei dezvoltări rapide a mineritului; odată cu acesta, electoratul Saxoniei a devenit unul dintre exportatorii majori din Europa nu doar de argint, ci şi de cositor, cupru, cobalt, fier, pietre precum serpentin şi jasp.

Încă de la începuturile Evului Mediu Saxonia avea o burghezie care controla o industrie înfloritoare; oraşe insignifiante astăzi au construit biserici la fel de mari precum cele din puternicele oraşe hanseatice din nord, depăşindu-le în splendoarea decoraţiunilor interioare.

Nu este accidental faptul că protestantismul european şi-a avut originile în Saxonia, electoratul rămânând-o lungă perioadă-cel mai puternic exponent.

Electorii saxoni din Casa de Wettin au manifestat un interes considerabil pentru problemele economice; de asemenea, au avut o capacitate neobişnuită de a judeca nivelul de execuţie artistică a obiectelor acumulate.

Electorul Augustus a înfiinţat, în 1560, Camera de Artă din Dresda (Dresdner Kunstkammer), aceasta fiind un muzeu atotcuprinzător, în care erau reprezentate toate ramurile ştiinţei şi tehnologiei cunoscute în acea vreme, cu picturile şi sculpturile ocupând doar un rol minor. Părţi importante din stocul viitoarei colecţii Gruenes Gewoelbe au provenit de aici, în special lucrări din argint aurit combinate cu materiale de natură organică, precum ouă de struţ, nuci de cocos, cochilii de scoici, coral, chihlimbar.

Pe lângă această Cameră de Artă, castelul regal din Dresda cuprindea un spaţiu întărit, Depozitul Secret (Geheime Verwahrung). Iniţial acesta era alcătuit dintr-o singură încăpere situată la parter, dar ulterior i-au fost adăugate alte două camere. Cele trei încăperi au fost considerate cele mai sigure din castel în caz de incendiu sau spargere; zidurile exterioare aveau o grosime de peste 2 metri, iar ferestrele erau prevăzute cu obloane şi gratii solide de fier. O scară mascată de grosimea zidului conducea la camerele în care locuia electorul.

La origine, acea primă încăpere a tezaurului a fost pictată în verde, de unde numele ulterior.

Primul muzeu a fost amplasat în aceste încăperi în 1723-1724; stocul a fost adus din Depozitul Secret şi din Camera de Artă, iar o parte din Camera Argintăriei, locul în care era păstrată şi îngrijită vesela de argint a electorului.

Între anii 1727-1730 au fost demolate mai multe ziduri, pentru a putea fi adăugate 4 noi camere de expunere, şi un vestibul cu alte câteva mici încăperi adiacente.

Se presupune că muzeul acesta, în care erau expuse obiectele preţioase, a fost primul cu un astfel de specific din lume; înfiinţarea sa a fost parte a unui efort mai larg de reorganizare a colecţiilor de artă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s